Slovenija
| Aktualno | Članki | Fotogalerija | Zemljevid strani | Povezave |
Polhograjska graščina

Polhograjska graščinaAngleški stolp

 

V času vladanja plemiške rodbine baronov Polhograjskih je v Polhovem Gradcu že stala Polhograjska graščina, ki je glavna znamenitost kraja. V 14. Stoletju, po zatonu baronov Polhograjskih, je graščina prešla v last Celjskih grofov. V 15.stoletju pa se je razplamtela fevdalna vojna med Habsburžani in Celjskimi grofi, zaradi česar je graščina utrpela precejšno škodo in postala last Habsburžanov. Posledicam fevdalnih vojn se je nato pridružilo še razdejanje turških vpadov leta 1476 in katastrofalni potres leta 1511. Razdejano graščino so lastniki obnovili, povečali in utrdili pred Turki. Konec 16.stoletja pa je graščina dobila renesančno podobo, ko jo je kupil in obnovil baron Khisl. Graščina je zatem zamenjala še nekaj lastnikov, leta 1658 pa je postal njen lastnik Mark Anton Kunstl, ki je nato opustil svoj dotedanji priimek ter grb in ga nadomestil s starim grbom izumrle rodbine baronov Polhograjskih. Tako je postal ustanovitelj drugega rodu Polhograjskih plemičev. Čas barona Kunstla je pomenil razcvet Polhograjske rodbine, saj je bil velik ljubitelj umetnosti in razkošja , ter dokončno izoblikoval grajski park, dal urediti notranjost same graščine, pred njo pa postavil slovit Neptunov vodnjak in Angleški stolp z uro. Tako je graščina okoli leta 1700 dobila svojo sedanjo podobo. Zadnji potomec rodbine Polhograjskih pa je po svoji smrti že precej obubožano posest zapustil svojim petim hčeram. Ena izmed njih – Antonija se je poročila z bogatim Rihardom Ursinjiem grofom Blagayem.

 

Rihard grof Blagay je v času svojega vladanja zelo dobro vodil grajsko gospodarstvo in si s pospeševanjem kmetijstva in obrti, kot prvi župan v Polhovem Gradcu prizadeval tudi za splošen napredek kraja in njegovih prebivalcev. Posebno pozornost je grof Blagay posvečal botaniki. V njegovem času je grajski park krasilo veliko vrtnic, v okolici Polhovega Gradca pa je našel cvetlico, dotlej neznane vrste, ki so jo odkritelju na čast poimenovali Daphne Blagayana – Blagajev Volčin. To odkritje je zbudilo toliko zanimanja v svetu botanike, da si je to rožo leta 1838 v Polhov Gradec prišel ogledat celo saški kralj Friderik Avgust II. Blagay je v spomin na ta dogodek na pobočju gore Sv. Lovrenca dal postaviti obelisk, ki ga domačini imenujejo Blagajev spomenik.

 

Danes je graščina zelo dobro ohranjena. Pred vhodom jo krasi Neptunov vodnjak, ki je sestavljen iz kamnitih obodnih plošč s štirimi stebri na vsakem vogalu, ki nosijo nimfe in z osrednjim, nekoliko višjim kipom Neptuna, kateremu se okrog nog ovija mitološko morsko bitje. Ta vodnjak velja za eno največjih renesančnih stvaritev pri nas. V istem obdobju je bil sezidan tudi Angleški stolp z uro. Nasproti graščine je stavba iz prve polovice 16.stoletja, ki je bila prvotno namenjena služinčadi. Danes pa je bolj znana pod imenom kasarna, saj je bila pred drugo svetovno vojno v njej orožniška postaja.

 

V neposredni bližini graščine se nahajajo tudi grajski hlevi, ki že dolgo časa ne služijo več svojemu namenu, saj so bili preurejeni v stanovanja. V grajskem parku pa je od bogatih drevesnih in cvetličnih zasaditev ostala samo še stoletna lipa in trate obrobljene s pušpanom. Sredi parka stoji grajska pralnica, v kateri so nekoč grajske perice v potočku, ki je tekel skozi, prale perilo. Tik nad parkom pa stoji majcena hišica , katere pravi namen še ni znan. Možno je, da so v preteklosti v tem prostoru sušili lan nad kuriščem, ki se je nahajal pod stavbo. V graščini, ki je osrednja stavba grajske celote pa danes poteka veliko kulturnih prireditev, urejeni so prostori za romantične poroke, v graščini pa se nahaja tudi muzej telekomunikacij in krajevni muzej.